بلغورها از غلات مختلفی مانند جو یا گندم تهیه میشود در حفظ سلامتی بدن، بهبود وضعیت پوست و درخشندگی و استحکام موها، گردش خون سالم، تقویت سیستم ایمنی و سریعتر شدن فرآیند رشد در کودکان موثر است. این ماده که به شکلهای مختلف در آشپزی استفاده میشود.
بلغور چیست؟
بلغور، پرک یا دوغاب در واقع از جودوسر تهیه میشود. اما به شکل کلی هر کدام از غلات سبوسدار که دانه آنها از پوسته جدا میشود را بلغور مینامند. در واقع برای تهیه این ماده، دانه غله را طی فرآیندی خاص به بخشهای مختلف تقسیم میکنند و قسمت درون دانه و سبوس آن حفظ میشود. مابقی آن از بین رفته یا به عنوان خوراک دام و طیور ذخیره میشود. به عبارتی با انجام این کار تنها بخشی از دانه که خواص کلی آن را داراست و ارزش غذایی دارد باقی میماند و بقیه قسمتها از بین میرود. این بخش از دانه در حالت خام و تازه بسیار محکم است و جویدن آن به سختی امکانپذیر است و قبل از استفاده باید نرم و جویدنی شود.
بلغور گندم چیست؟
بلغور گندم از دانههای گندم بدون جوانه و سبوس، با فرآیندی سنتی شامل پختن، خشک کردن و خرد کردن، تهیه میشود. این ماده غذایی مغذی و هضمکننده، گنجینهای از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است که به سفره شما سلامتی و طعم بینظیری میبخشد. در این مقاله با خواص استثنایی بلغور گندم، کاربرد و همچنین انواع بلغور گندم آشنا خواهید شد.
بلغور گندم محصولی فرآوری شده از گندم است که به طور سنتی با پختن، خشک کردن و خرد کردن دانههای گندم بدون جوانه و سبوس تهیه میشود. این ماده غذایی مغذی و با قابلیت هضم بالا، منبع خوبی از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است.

انواع بلغور گندم
انواع مختلفی از بلغور گندم بر اساس اندازه ذرات و زمان پخت وجود دارد که در اینجا به برخی از رایجترین انواع آن اشاره میکنم:
بلغور ریز:
این نوع بلغور از ریزترین ذرات گندم تهیه میشود و زمان پخت آن حدود 5 تا 7 دقیقه است. بلغور ریز را میتوان در تهیه سوپ، آش و سالاد استفاده کرد.
بلغور متوسط:
این نوع بلغور رایجترین نوع بلغور است و از ذرات متوسط گندم تهیه میشود. زمان پخت بلغور متوسط حدود 10 تا 15 دقیقه است. از این نوع بلغور میتوان در تهیه انواع غذاها مانند آش، کوفته، پلو و سالاد استفاده کرد.
بلغور درشت:
این نوع بلغور از درشتترین ذرات گندم تهیه میشود و زمان پخت آن حدود 20 تا 25 دقیقه است. از بلغور درشت میتوان در تهیه غذاهایی مانند پلو، کوفته و دمپخت استفاده کرد.
بلغور شکسته:
این نوع بلغور از تکههای شکسته شده دانههای گندم تهیه میشود. زمان پخت بلغور شکسته حدود 15 تا 20 دقیقه است. از بلغور شکسته میتوان در تهیه آش، سوپ و کوفته استفاده کرد.
بلغور فوری:
این نوع بلغور از قبل پخته شده و خشک شده است و نیازی به پخت مجدد ندارد. زمان پخت بلغور فوری حدود 5 دقیقه است. از بلغور فوری میتوان در تهیه انواع غذاها مانند سوپ، آش و سالاد استفاده کرد.
بلغور ارگانیک:
این نوع بلغور از گندمهای ارگانیک که بدون استفاده از کودها و سموم شیمیایی کشت میشوند، تهیه میشود. بلغور ارگانیک، گزینهای سالمتر برای افرادی است که به دنبال محصولات ارگانیک هستند.
بلغور طعمدار:
این نوع بلغور با سبزیجات، ادویه جات و طعم دهندههای مختلف طعمدار میشود. بلغور طعمدار، راهی آسان و سریع برای افزودن طعم و مزه به غذاها است.
خواص بلغور گندم
بلغور گندم، که از دانههای گندم فرآوری شده تهیه میشود، یک غذای مغذی و با قابلیت هضم بالا است که فواید متعددی برای سلامتی دارد. برخی از مهمترین خواص بلغور گندم عبارتند از:

منبع غنی فیبر
بلغور، منبع عالی فیبر حلشدنی و غیرمحلول است که به موارد زیر کمک میکند:
هضم بهتر غذا: فیبر موجود در بلغور به حرکت غذا در رودهها کمک میکند و از یبوست جلوگیری میکند.
تنظیم قند خون: فیبر میتواند به کند شدن جذب قند در خون کمک کند و از افزایش ناگهانی قند خون بعد از غذا جلوگیری کند.
ایجاد حس سیری: فیبر به شما احساس سیری بیشتری میدهد و میتواند به کاهش وزن یا حفظ وزن ایدهآل کمک کند.
سرشار از ویتامینها و مواد معدنی
بلغور گندم منبع خوبی از ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای بدن است، از جمله:
ویتامینهای گروه B: ویتامینهای گروه B برای متابولیسم سلولی، عملکرد سیستم عصبی و سلامت پوست و مو ضروری هستند.
آهن: آهن برای حمل اکسیژن در بدن و پیشگیری از کمخونی ضروری است.
منیزیم: منیزیم برای عملکرد عضلات و اعصاب، تنظیم قند خون و فشار خون و سلامت استخوانها ضروری است.
فسفر: فسفر برای سلامت استخوانها و دندانها، عملکرد کلیهها و متابولیسم انرژی ضروری است.
منگنز: منگنز برای متابولیسم استخوان، عملکرد سیستم عصبی و تولید آنتیاکسیدانها ضروری است.
کاهش کلسترول
فیبر موجود در بلغور میتواند به کاهش سطح کلسترول LDL (بد) خون کمک کند. این امر به نوبه خود خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
کنترل وزن
بلغور به دلیل داشتن فیبر و کالری کم، میتواند به شما در حفظ وزن ایدهآلتان کمک کند. فیبر به شما احساس سیری بیشتری میدهد و میتواند به کاهش اشتها و پرخوری کمک کند.